SnartArsmote

Siste nytt:


19. november: Folkemusikkarkivet 25 år - festkonsert

Oppdatert 24.11.15


2. desember: Årsmøte

Oppdatert 17.11.15


23.-28. juni: Julie på sommarleir

Lagt inn i Bygdaliv 8.11.15


12. september: Dansetreff ved Trollstigen

Oppdatert 7.9.15


Program for hausten

Oppdatert 22.8.15


13.-19. juli: Dansere fra Romsdal og Nordmøre på Nordlek

2.8.15


30. juli: Nerush i Molde

Lagt inn i Bygdaliv 24.6.15


Med Krabbelur til Rørosleken

Oppdatert 7.5.15


5. mai: Dansekveld i Isfjorden

Oppdatert 6.5.15


Lajla og John Ole spela på Reknes

Oppdatert 4.5.15


Majorstuen på Vonheim

Oppdatert 27.4.15


Program for vinteren og våren

Oppdatert 20.4.15


11.-12. april: Fylkeskappleik i Tresfjord

Til Bygdaliv 19.4.15


1.-3. mai 2015: Rørosleken

Oppdatert 18.4.15


Folkemusikk på Youtube

Oppdatert 9.4.15


1965: Gammaldanskurs

22.3.15


Britt Elise og Laura spela på Reknes

Oppdatert 10.3.15


Nordmøre og Romsdal er samla (litt)

Oppdatert 3.3.15


31.1.15: Dansekveld i Stordal

Oppdatert 2.2.15


Brosjyre for BUL

11.1.15Årsmøte 2. desember

Det blir årsmøte i BUL Molde på Reknes onsdag 2. desember 2015 kl. 19.30. Vanlege årsmøtesaker, og kanskje litt meir - vi får sjå.

Sjå møteinnkallinga, som også er send til medlemmene.

Bygdaliv slit

Dei tekniske problema er løyste, men BUL-leiaren, som også redigerer Bygdaliv, er sterkt plaga av sjukdom, og heng etter med arbeidet. Årsmøtet må velje ein ny leiar og ta stilling til framtida for Bygdaliv.

Oppdatert 17.11.15


Festkonsert: Fole te folkemusikk

Folkemusikkarkivet fyller 25 år, og feirar med å arrangere ein festkonsert.

«På konserten vil ensemblet presentere musikk og dans frå heile fylket. Ensemblet består av to profesjonelle folkemusikarar og fire unge som i dag studerer folkemusikk. Dei skal arbeide kunstnarisk utforskande fram mot konserten, og med tanke på at alle sit med sine tradisjonar frå kvar sin kant av fylket vil dette samarbeidet og denne konserten verte eit spanande møte.»

Musikarane
Foto: Folkemusikkarkivet

Musikarar:

 • Øystein Sandbukt (gitar)
 • Britt Elise Skram (fele)
 • Thea Marie Ytterdal (fele)
 • Kine Iselilja Gyldenskog (song)
 • Frøydis Bergheim Ruud (fele)
 • Bjørn Petter Tøsse (trekkspel)

Konsertar:

 • 26. november: Surnadal kulturhus
 • 27. november: Ørsta kulturhus
 • 28. november: Sykkylven kulturhus
 • 29. november: Molde kulturhus (det gamle, sør for Châteauet)

Sjå denne brosjyra, eller les meir på nettstaden til Folkemusikkarkivet.

Oppdatert 24.11.15


Leikøvingane startar 26. august

Danseøvingane er som før på Reknes ungdomshus, onsdagar kl. 19.30-22.00. Alle dansarar er velkomne i BUL, både øvde og uøvde, norske og internasjonale (instruction in English as needed).

Program, med atterhald om endringar (følg med i Bygdaliv):

 
26. augustDansar frå Trøndelag 
2. septemberDansar frå Austlandet 
9. septemberRil 
16. septemberDansar frå Vestlandet 
23. septemberKonsert og dans 
30. septemberDansar i rekke 
7. oktoberHaustferie, inga leikøving 
14. oktoberDansar i rekke 
21. oktoberBygdedans og bygdedansslekta dansar 
28. oktoberDansar frå Sørlandet 
4. novemberDansar frå Nord-Noreg 
11. novemberDansar i firkant 
18. novemberDansar i firkant 
25. novemberJulekvadrilje 

Det er sett opp konsert 23. september, men mykje tyder på at det ikkje blir slik. Det kan bli ein annan dato, eller ingen konsert. Avklåring sidan.

Her er eit utdelingsark med programmet for hausten, laga før øvingane starta, og utan dei endringane som vanlegvis kjem.

Oppdatert 22.8.15


Dansere fra Romsdal og Nordmøre på Nordlek

Tekst: Kirsten Aure

Nordlek er de nordiske lands stevne for folkedans og folkemusikk. Stevnet blir arrangert hvert tredje år. I 2012 var Steinkjer vertsby, og på avslutningen lørdag 18. juli ble stafetten gitt videre til Falun - for Nordlek 2018.

Viborg - med slagordet «Glæd dig!» - tok godt i mot de 2300 stevnedeltagerne, som kvitterte med dans, musikk og fargerike folkedrakter omkring i byen. Deilig dansk ferievær - uten regn - skapte en perfekt ramme. Dansere fra i alt 14 land var samlet til «Dans og musik i kongernes by» Viborg i Danmark, fra 13. - 19. juli. De fleste deltagerne kom fra de nordiske land Danmark, Finland, Norge, Sverige, Island, Færøyene og Grønland, men vi møtte også folkedansentusiaster fra bl. a. Sveits, Nederland, USA og Australia.

Nesten 30 dansere fra leikarringene Lyngstad, Sylte/Malme, Rauma og BUL Molde deltok på årets Nordlek. Deltagerne fylte dagene med kurs, konserter, turer og oppvisninger. De nordiske land har ansvar for kurs på dagtid og instruksjon på kveldsdansene. Da møtes deltagerne til felles danse-opplevelser - for å lære nye danser og repetere årets «samdanser», som deltagerne øvde inn før stevnet.

Et høydepunkt for mange var også Dansk Spillemandsmesse, - en stemningsfull gudstjeneste med kor, orkester og dansere i en fullsatt Viborg Domkirke.

På avslutningsdagen lørdag, toget deltagerne i festdrakter gjennom Viborg by - til den flotte parken Borgvold ved Søndersø. Her fikk alle vist fram sine ferdigheter i samdansene. Det var ikke noe å si på innsats og stil fra vår gruppe!

DeltakereNordlek2015 (209K)
Etter dansen: Fornøyde stevnedeltagere i Borgvold-parken - foto: Randi Irene Sylta

Fleire glimt frå Nordlek, takk til Anne Karin Heggem Knutsen:

Sending_1_596 (99K)
Sending_1_602 (101K)
Sending_3_587 (89K)
Sending_4_1006 (99K)

Oppdatert 2.8.15


Nerush i Molde

Nerush er ei folkloregruppe som formidlar tradisjonell slavisk og kviterussisk folkemusikk. Det er fargerikt, det er fart og glede som lett smittar over på publikum.

Gruppa har i år 30-års jubileum, og er ein del av kulturavdelinga ved det statlege universitetet i Minsk. I dag har dei meir enn 40 medlemmer, og omlag 30 av dei kjem til Noreg.

Nerush har vore i Noreg mange gonger. Seinast i september 2012 heldt dei konsert på Vonheim. I tillegg har dei turnert i mange land, både i Europa og meir eksotiske stader som t.d. Egypt.

Nerush_3 (130K)

Tid: 30. juli kl. 19.00
Stad: Reknes Ungdomshus
Pris: 150kr for vaksne, 50kr for born.
Arrangør: BUL Molde

Lagt inn i Bygdaliv 24.6.15. Anna Gjendem har levert foto og tekst.


Julie på sommarleir

Yngste BUL-medlem, Julie Bjørnstrøm, reiste på sommarleiren til Noregs Ungdomslag 23.-28. juni. Etterpå skreiv ho ein rapport til NRUng, Nordmøre og Romsdal Ungdomslag. Bygdaliv har fått lov av Julie til å ta med den her:

«Det å være på sommarleiren, det er noe som virkelig løfter sommeren. Jeg har vært på leir to ganger nå, og jeg koser meg like mye hver gang. Det som er så bra med sommarleiren det er at det er veldig lett å bli kjent med andre, du får vært med på veldig mange morsomme kurs og det varer ikke bare i en helg, men i ca. en uke.

Det er en ting til som er så bra og det er at, det ikke er på samme sted hvert år og med det mener jeg at det er så bra at det er rundt om i Norge. Kanskje det er ditt fylke eller nabofylke som får besøk av sommarleiren? Jeg føler at når jeg er på sommarleiren, så blir jeg alltids kjent med noen og jeg fikk se igjen gamle fjes som jeg hadde truffet året før. Den første kvelden når man er på leiren, så bruker vi å ha bli-kjent leker så du blir kjent med de aller fleste.

Det er veldig vanskelig å forklare hvordan det er å være på sommarleiren, den må rett og slett bare oppleves. Om du ikke driver direkte med folkedans eller teater, så gjør ikke det noe. På leiren som var i juli i år, så var det både cupcake-baking og design, folkedans for nye, capoeira, strikkekurs for nye, steppekurs, linedans, squaredans og teatersport for nye.

Jeg føler at jeg har blitt veldig godt "tatt i mot", fordi det er såkalte poteter der som er kjempekule! De er veldig snille og hjelper oss som deltakere hvis det er noe. Potetene finner alltid på noe å gjøre etter vi har spist middag, noe som er sosialt, f.eks improkappleik, hekleløp, nattdebatt, nattkino eller stordans.

Jeg dro alene forrige gang og det var første gang jeg skulle på sommarleiren, jeg kjente jo ingen som skulle dit. Jeg var litt skeptisk. Men de jeg møtte der, var jo inkluderene og sa hei til deg når du gikk forbi de i gangene. Du fikk ikke bare et hei, men også et smil. Jeg fant meg iallefall veldig fort til rette, mest pågrunn av at alle de andre deltakerne er så inkluderende og utrolig snille.

I år, så var leiren i Porsgrunn/Skien! Da reiste jeg sammen med en annen venninne. Vi var på kurs som linedans, squaredans, utvikle deg som danser, cupcakebaking og stordans: lær deg sangene. Det var veldig morsomme kurs. Jeg synes at linedans var veldig gøy, men det var veldig vanskelig å huske koreografien samtidig som du skulle danse til musikken som gikk kjempefort. Squaredans var kjempegøy, det var noe jeg aldri hadde prøvd før, men det var utrolig gøy å få prøve, og heldigvis så var det ikke like vanskelig som linedans. Utvikle deg som danser - kurset, var veldig interessant. Der fikk vi prøve ut forskjellige øvelser som gikk ut på å kommunisere med musikken, det var et veldig bra kurs!

Neste år så skal leiren være i Vest-Agder, fra 27. juni - 3. juli. Da anbefaler jeg folk til å komme! Sommarleiren er veldig sosialt og utrolig gøy. Du møter mange nye mennesker, du får være med på veldig mange morsomme kurs og du kommer til å ville være med på neste sommarleir igjen! Om du er en av de skeptiske personene, så skal jeg love dere at dere kommer ikke til å angre. Dere må bare hoppe i det, sommarleiren er noe dere alltid kommer til å huske!

Og som jeg sa, det er utrolig vanskelig å forklare hvordan det er å være på sommarleiren, det må rett og slett bare oppleves!»

Lagt inn i Bygdaliv 8.11.15, sterkt forseinka og lett redigert


Med Krabbelur til Rørosleken

16 dansarar frå BUL, Sylte-Malme og Lyngstad fann vegen til denne store Røros-helga. Dette var den 39. Rørosleken, og programmet er solid og godt innarbeidd: Bli kjent-kveld fredag, føremiddagsdans og leikfest laurdag og etterpålag søndag. Polsen er sjølvsagt hovudsaka.

Røros Folkedanslag har si eiga nettside der det sikkert kjem meir om arrangementa. Det var heile 240 deltakarar på leikfesten, som forlengst har vakse ut av samfunnshusa på Glåmos og Galåen. Idrettsbygget fungerer fint. Om vi skulle ønskje noko meir, så måtte det vere eit lite polskurs i førekant, men stemnet er stort nok.

Bygdaliv har fleire gonger hatt reportasjar frå Røros-leken, sist i 2012 (klikk og rull litt nedover). Denne gongen vil vi gå fort forbi polsen, og heller vise litt av kva våre utsende gjorde.

Krabbelur: Armkrok, flørting og sjalusi

I etterpålaget plar det vere ei økt der lek-deltakarar viser spesialitetane sine. Denne gongen slo romsdalingane og nordmøringane til med ein susande Krabbelur, ein dans som er lite kjend i resten av landet. Han er inspirert av måten kystfolket vølte garn på, der noko(n) heile tida går inn til midten og ut att og syr det heile i hop.

Kort resymé: Oppstilling til kvadrilje, med par 1, 2, 3 og 4 rekna medsols. Musikken skal vere Romsdalsspringar. Par 1 går inn mot midten og rundt kvarandre med venstre armkrok. Så slepper dei, og jente 1 går rundt med jente 2 i høgre armkrok. Jente 1 vekslar så mellom å gå rundt med sin eigen gut og gut 2, jente 3 osv. Når ho har gått heile ringen rundt, overtek gut 1 og gjer det same. Etterpå går par 1 på plass. Jente 2 går innom alle på same måten, så gjer gut 2 det, osv. til alle har gjort det.

Dette høyrest svært regelbunde ut, og det kunne ha vore ein strengt koreografert og litt langdryg turdans. Både Norske Folkedansar og folkedans.com oppfattar han slik. På Nordmøre og i Romsdal gjer vi det meir som ein springar: Følg takta, og i dette tilfellet veka, men elles er det fritt fram. Med vekslande samdansing jente-gut, jente-jente, gut-jente og gut-gut blir det både flørting og sjalusi.

krabbelur1 (78K)
Svein dansar med Irene og peikar nase av Sylvfest; Signhild følgjer nøye med
krabbelur2 (68K)
Bente vil ikkje danse med Heidi-Iren, går heller bak ryggen hennar
krabbelur3 (67K)
Trekanten mellom Øyvind, Heidi-Iren og Bente blir firkant, for Asbjørn blandar seg inn
krabbelur4 (58K)
Irene luggar Bente såpass at det kjennest

Inge Godtland var leiar for musikken, som var framifrå. Publikum humra og klappa. Og om nokon var i tvil: Alle er gode venner, både før, under og etter dansen!

Oppdatert 7.5.15


Aktuelt

Marte Trondsen
Foto: Folkemusikkarkivet

Marte: Eit liv med dans

Folkemusikkarkivet (rull nedover til 27. august) har snakka med Marte Solem Trondsen, mangeårig BUL-dansar, og fått mykje informasjon som sikkert vil dukke opp sidan.

8.11.14

12. september: Dansetreff ved Trollstigen

Arvid Stennes i Rauma spelemannslag har sendt ut denne invitasjonen:

«Vi gjentar sukseen fra tidligere år og vil også denne høsten arrangere dansetreff på Trollstigen Gjestegård lørdag den 12. september. Opplegget blir som tidligere med flere lag som står for dansespillingen. Kanskje det også vil bli arrangert et kurs før dansen begynner i en eller annen danseform – noe som Rauma Leikarring vil ta seg av. Dette vil vi etterhvert komme tilbake til.

Vi ønsker alle lag hjertelig velkommen og håper dere kan komme og bidra til et hyggelig spel- og dansetreff. La meg gjerne få en tilbakemelding.

Ellers kommer vi tilbake med mere informasjon over ferien.»

Kontaktperson er , tel. 950 40 122.

Tilleggsopplysningar frå Arvid:

«Følgende lag har meldt seg på til dansespilling: Grendalaget, Dåm og Drag, Litt tå kvart (en gruppe med torader, trekkspill, gitar og bass), Valldal Spelemannslag, Rauma Spelemannslag, Bjarne og Ingar (lettere sjanger).

Det er kanskje også mulig at Rauma Leikarring vil benytte anledningen å arrangere et kurs før dansen, noe de har gjort på de tidligere tilstelningene.»

Siste: Dette kurset blir i Romsdalsspringar, ved Anna Gjendem. Bygdaliv får opplyst at det skal starte kl. 17.00. Pris kr 100 for kurset, 150 for dansekvelden.

Oppdatert 7.9.15


5. mai: Dansekveld i Isfjorden

Tysdag 5. mai kom Rauma Spelemannslag på øvinga til Rauma Leikarring, og Rauma inviterte BUL, Sylte-Malme og Lyngstad til å vere med.

Det er alltid godt å danse til Rauma Spelemannslag, så åtte dansarar tok turen gjennom open tunnel, på omveg om stengd tunnel og sjølvsagt ferje. Raumafolket stilte med omtrent like mange. Spelemennene starta denne gongen kl. 18.30 og heldt på til ca. 20.30. Dei spela runddansar, pols, springar og tango. Marit Bergheim gjorde runddansane til turdansar der det passa slik.

Bygdaliv har ingen bilete frå denne dansekvelden, men vi må ta med at Rauma varta opp med eit variert og sunt kveldsmat-bord.

Oppdatert 6.5.15

Gammaldanskurs_1965 (28K)

1965: Gammaldanskurs

I RB-spalta «For 50 år siden» 13. mars kunne vi finne notisen «Festlig avslutning av gammeldanskurs i BUL».

Kurset vart avslutta på ein fredag, som må ha vore 5. eller 12. mars 1965. Dei nærare 60 deltakarane hadde hatt voggene sine på ulike stader i landet, så det er rimeleg å tru at mange var innflyttarar til Molde. Sjølv om dei var omtala som «disse ungdommene», kan ikkje alle ha vore 15-16-åringar. Kanskje nokon som les Bygdaliv no, har lyst til å fortelje om kurset?

22.3.15

Folkemusikk på Youtube

Folkemusikkarkivet har lagt ut ein del videoar på Youtube. Her er nokre eksempel:

 • «Hilsen til Ingjerd», reinlender av Olaf Overå, spela av Britt Elise Skram på konserten i Molde 25. februar 2015
 • «Vengedalsvalsen» med Rauma Spelemannslag
 • «Meita» med spelemannslaget Havella, frå Fylkeskappleiken 2014
 • Masurka med Romsdal Spelemannslag, frå Fylkeskappleiken 2013

Oppdatert 9.4.15

28.2.15: Nordmøre og Romsdal er samla (litt)

Den siste dagen i februar vart også den siste for Nordmøre Ungdomslag og Romsdal Ungdomssamlag, som begge vart stifta i 1895. Etterpå vart det den første dagen for det nye Nordmøre og Romsdal Ungdomslag. Frå no av er det dette fylkeslaget BUL og andre lokallag i nordfylket er med i.

Samanslåinga har vore planlagt lenge, og har også vore omtala i Bygdaliv før (sjå 2014). Det var ingen spesiell dramatikk på desse årsmøta, men ein del diskusjon om namn og lov (vedtekter). I det nye fylkesstyret er både Nordmøre og Romsdal godt representerte. Anna Gjendem, som i grunnen har det travelt med mykje anna, tok på seg å vere med i styret i eitt år.

DSCN1050 (196K)
Fylkesårsmøtet etter samlinga. T.v.: Alf Steinar Nekstad, gjest frå NU. Den unge mannen i midten er fylkesleiar Oddgeir Løvold. (Foto: ein hotelltilsett.)

Oppdatert 3.3.15

31.1.15: Dansekveld i Stordal

I alt 12 frå nordsida og 7 frå Rauma stilte på dansekvelden i Stordal. Her i Bygdaliv kan vi berre skryte av (i kronologisk orden) middagen, Valldal spelemannslag, dansegolvet, songdansen, kaffien og kakene og turdansøkta med mange bytedansar. Det var utruleg mange gode dansarar på golvet. Dette er for tida det næraste vi kjem ein leikfest på våre kantar.

Oppdatert 2.2.15

11.12.14: Sandum/Kvernberg/Sandum konsert og dans

I grunnen er dette ei sak frå i fjor, men i Bygdaliv er ho like ny no. Øyvind Sandum fortel til Odd Arne Halaas om dei ulike musikkstilane, og vi får sjå opptak av dansen i Molde 19. november. Nokre vi kjenner, dukkar opp som linselus! Sjå Youtube.

4.1.15


29. april: Lajla og John Ole spela på Reknes

Bra med publikum også på den siste konserten i denne serien, men ikkje så mange som på dei andre. Konserten gjekk under radaren til Romsdals Budstikke. Kanskje det var fordi Lajla Renate Buer Storli og John Ole Morken er mindre kjende namn i Molde-området, og konserten var meir tradisjonell.

DSCN1719 (161K)
Britt Elise, Lajla og John Ole i avslappa samtale før konserten

Likevel: dei som kom, fekk ei fin oppleving. Duoen spela drivande slåttar på fele og hardingfele, og Lajla song klokkeklårt stev og viser med gitarfølgje av John Ole. Dei avslutta med dette ein tre vekers turné på skular i distriktet, så mange born kjenner dei.

Nokre av borna spela sjølve. Ei barnegruppe frå Dåm og Drag i Tresfjord innleidde konserten saman med tre frå Molde Musikkskole, alt under leiing av Britt Elise Skram. Borna gjorde også nokre slåttar saman med dei vaksne. Anna Gjendem, som hadde teke initiativet til konserten, spela i nokre av slåttane.

DSCN1727 (147K)
Fellesøving for små og store

Etter konsert og kaffipause spela duoen til dans, og folk kosa seg med runddans, pols, springar og rull.

Molde Fotballklubb spela heimekamp på same tida. Dei som likar både fotball og fele, måtte velje ein av delane. Slike «kollisjonar» har det vore få av, men det er vanskeleg å unngå dei heilt. Parkeringa gjekk greitt; husstyret sette ut bukkar for å reservere plassane rundt huset, og BUL-folk gjekk vakt.

Oppdatert 4.5.15

Førehandsomtale av konserten her i Bygdaliv

I serien av konsert- og dansekveldar på Reknes ungdomshus er det denne gongen Lajla Storli og John Ole Morken som kjem. Denne duoen er svært allsidig. Lajla spelar hardingfele og syng; John Ole spelar hardingfele, vanleg fele og gitar.

StorliMorken (100K)
Foto frå plakaten

Begge to er godt forankra i sine tradisjonsdistrikt, Lajla frå Hardanger og John Ole frå Rørosdistriktet.

John Ole Morken er ein felespelar med eit sterkt og nært møte med sin eigen tradisjon. Han har gjennom mange år skapt seg ei stor oversikt på repertoaret frå Rørostraktene. Å finne attgløymde slåttar på notar, opptak eller frå levande kjelder, er noko han brenn sterkt for. Samstundes har han ein energisk og personleg formidling av musikken, der publikum lett vert rivne med av gode historiar og godt spel.

John Ole vart nominert til Spelemannspris for si fyrste plate i 2007. I 2012 medverka han i operaen «Den fjerde nattevakt» ved Den Norske Opera og Ballett. John Ole er ein mykje brukt pedagog ved Ole Bull Akademiet på Voss, og er ein populær pedagog ved kurs og seminar i folkemusikkmiljøet.

Kvedaren og hardingfelespelaren Lajla Renate Buer Storli er ei livsglad jente som ynskjer å skape god stemning med musikken. Ho har alltid følt ein stor trong til å dele tonar med seg, og fekk tidleg lære slåttar på hardingfele av spelemannen Knut Hamre. Lajla elskar å bruke stemma, og lærde seg folkesong i ungdomsåra med å lytte på plater og delta på nokre kurs i Hardanger. Musikken gir rom for både bevegelse og ettertanke, noko Lajla ynskjer å dele med sitt publikum.

I dag lever Lajla som frilansmusikar, og er mykje brukt som lærar ved Ole Bull-Akademiet på Voss. I 2013 kom hennar fyrste plate, «Møya som drøymde», som hausta gode kritikkar i aviser og blad.

I mange år har dei to spela saman. Dei har turnert i inn- og utland med eigne produksjonar og i regi av Rikskonsertane.

 • Konsert kl. 19.00, dans kl. 20.00, slutt kl. 21.30
 • Spelemannslaget Dåm og Drag startar konserten med nokre slåttar
 • Pris: 200 kr, born 50 kr
 • Kake og kaffi inkludert i prisen
 • Arrangør: MoldeFOLK i samarbeid med BUL Molde
 • Set gjerne opp denne plakaten der du ferdast
 • Også omtala på Facebook

Tekst: Anna Gjendem og Lars Staurset - oppdatert 28.4.15


Majorstuen på Vonheim

DSCN1669 (163K)
F.v. Synnøve S. Bjørset, Tove Hagen, Anders Löfberg, Andreas Ljones og Jorun Kvernberg
Majorstuen_RB_2015-04-22 (55K)

Det vart ein forrykande konsert på mange strengar, om vi kan seie det slik. Utanom dei levande fuglane fekk dodoen representere dei utdøydde, og nikkersfuglen barnefantasiane. Resten var vaksenfantasiar over høgst levande fuglar som lunde, gauk, dompap og svane.

Bygdaliv-red. kan svært lite om fuglekvitter, og er heller ingen ekspert på musikk, men det var spennande å lytte og sjå. Kjøp gjerne den nye CD-en, men det er endå betre å oppleve gruppa i konsert. Elles får vi vise til omtalen i Romsdals Budstikke 22. april, der Ole Foss gav terningkast 6. Same avis hadde også eit intervju med Jorun 14. april.

Før hovudkonserten spela Jorun nokre solonummer. Tor Høstmark hadde laga kvitter-kviss, Sylte-Malme-folka stilte med kaker og kaffi, og til slutt spela ei gruppe frå Romsdal Spelemannslag til dans. Programleiar Øyvind Fenne frå Romsdal Mållag hadde full kontroll på alt.

Oppdatert 27.4.15

Førehandsomtale her i Bygdaliv

Søndag 19. april kl. 19 blir det konsert på Vonheim, bygdahuset i Malmefjorden. Av programmet:

 • Solokonsert med Jorun Marie Kvernberg
 • Fuglesongquiz m/premie og kaffi/te attåt
 • Majorstuen med KVITRE - FYKANDE FERSK!

Sjå elles denne plakaten og presentasjonen i Facebook. Arrangør er Romsdal Mållag. Det ryktast at det blir dans etter konserten.

Majorstuen

Gruppa Majorstuen har eksistert i 15 år. Her fortel dei historia si:

«Majorstuen er eit norsk folkemusikkensemble etablert i år 2000. Bandet består av fem folkemusikarar som har fele som hovudinstrument. Somme trakterer også cello, bratsj, kontrabass og oktavfele.

Majorstuen har bana veg for folkemusikken og vore stilskaparar og pionerar på den norske folkemusikkscena gjennom sine femten år. Dei har tidlegare gitt ut fem album, og vann Spellemannprisen for sitt første. Dei fire neste vart gjeve ut på deira eige plateselskap, Majorstuen Fiddlers Company. Plata Juledrøm fekk journalistane til å trille femmarar og seksarar, og fekk også ein Spellemannominasjon (2006). Ensemblet vart kåra til Årets folkemusikere 2005 av Rikskonsertene, som dei aller første vinnarane av konkurransen IntroFolk. Samme år fekk dei Hilmar Alexandersens Musikkpris.

Majorstuen har hatt fleire hundre konsertar, for ung og gamal, i inn- og utland, mellom anna Kanada, Aserbajdsjan, Israel, Frankrike, Slovenia, England, Irland, Skottland, Tsjekkia, Mexico, Danmark, Sverige og Kviterussland.»

Desse er med i Majorstuen denne gongen:

 • Jorun Marie Kvernberg frå Fræna - fele
 • Andreas Skeie Ljones frå Fåberg - fele og bratsj
 • Synnøve S. Bjørset frå Jølster - fele
 • Anders Löfberg frå Småland i Sverige - fele, cello og kontrabass
 • Tove Hagen frå Rendalen - fele, bratsj og cello

Andreas Ljones har laga korte, illustrerande animasjonsfilmar som går på lerret under konserten.

MajorstuenVonheim (139K)

KVITRE

KVITRE er namnet på den nyaste plata og konsertturnéen som kjem hit. Her er det gruppa skriv sjølv:

«I KVITRE flyg Majorstuen høgt og lågt med feler og bogar, og det er fuglesongen og fuglane sitt vesen som har inspirert ensemblet til å lage eit heilt verk av fargerike fuglekomposisjonar.

Den melankolske svanesongen, perkusjonisten hakkespetten, dei rampete ravnane, parringsdansen til uglepapegøyen kakapo - nokon er høgst levande, andre er stein daude, og kanskje blir det ditt første møte med nikkersfuglen?

Majorstuen har sidan starten i 2000 vunne eit stadig nytt og større publikum på si musikalske ferd. Gjennom å utfordre seg sjølve og korleis folkemusikken kan presenterast på ei scene har funne si heilt eiga nisje der dei leverer ei musikalsk oppleving som både inspirerer, overraskar og rører. Stryk, klimpr, kakk. Frå ellevillt tempo til manande ro. Spennet er stort, og spenninga stor!

KVITRE var tingingsverket til Førdefestivalen i 2013, og med den rykande ferske plata "KVITRE" i kofferten lanserer Majorstuen sitt sjette album.»

Oppdatert her i Bygdaliv 18.4.15


Fylkeskappleik i Tresfjord

Berre to frå BUL våga seg til Tresfjord på fylkeskappleik helga 11.-12.april. Marit H og Torill fekk med seg nokre av klassane laurdag ettermiddag og kveld, og kosa seg med å danse til seks ulike spelmannslag utover kvelden. Ingen store overraskingar, men alltid triveleg å høyre god musikk og sjå god dans.

Anna Gjendem og Stein Oskar Smogeli blei beste dansepar. Britt Elise Skram vann fele klasse A og fekk den beste poengsummen på kappleiken. Dåm og Drag var ikkje berre flinke arrangørar, dei vann også den største klassen, dansespel for lag med komp.

Nytt for kappleikpublikumet var ei innlagt tevling i reinlender, - mange par var med, men alle frå arrangørlaget. Elin og Stein Oskar frå Dåm og Drag vann. Men her var det mange frå BUL som kunne ha vore med, - dei ville ha gjort det svært bra.

DSCN1630_Runhild (84K)
Runhild Heggem var einaste deltakar i spel fele kl. B
DSCN1627_Nupen (98K)
Dagfinn Nupen, still going strong, og eldste deltakar på munnharpe og seljefløyte
DSCN1643_Britt (89K)
Britt Elise Skram fekk høgaste poengsum på kappleiken
DSCN1646_Kine (90K)
Kine Iselilja Gyldenskog vann kvedarklassen

Heile resultatlista finn du hos Folkemusikklaget.

Tekst og foto: Torill - lagt inn i Bygdaliv 19.4.15


Britt Elise og Laura spela på Reknes

Det var store forventningar til konserten på Reknes ungdomshus 25. februar, og det må seiast at dei vart innfridde. Over 70 hadde møtt fram, svært mange aktive dansarar eller spelemenn.

DSCN1027 (65K)
Britt Elise Skram

I den første bolken spela Britt Elise Skram eit utval av lokale runddansslåttar. Ho slo også til med nokre romsdalsspringarar som nesten tok pusten frå folk, og avslutta med eit par religiøse folketonar.

Etter pause med kaffi og kaker kom Laura Ellestad fram med hardingfela, og veksla med Britt Elise på å spele til dans. Begge spela litt variert musikk. Laura er spesialist på valdresspringar. Utanom Anna var det ikkje mange på golvet som meistra den, men eit anna par fann ut at det gjekk an å danse hallingspringar.

DSCN1029 (126K)
Ola Gjendem og Laura Ellestad

Publikum hadde mykje å prate om, og til tider var det vanskeleg for dansarane å høyre musikken. Det hjelpte å flytte spelemannen ned på golvet, omtrent midt på langsida.

Arrangørar var BUL og MoldeFOLK, som kan notere ein ny konsertsuksess. Anna Gjendem hadde idéen, planla programmet og gjorde avtalar. Utan stemme måtte ho overlate pratinga til pappa Ola, som presenterte Britt Elise og intervjua Laura på direkten.

På Youtube har Folkemusikkarkivet lagt ut video av eit av konsertnummera: «Hilsen til Ingjerd», reinlender av Olaf Overå, spela av Britt Elise.

No gler vi oss til dei to neste konsertane: 19. april kjem Majorstuen og showet Kvitre til Vonheim i Malmefjorden. 29. april blir det konsert og dans på Reknes med John Ole Morken og Lajla Renate Buer Storli.

Oppdatert 10.3.15

Førehandsomtale her i Bygdaliv:

Av Anna Liv S. Gjendem

BrittElise_1 (21K)
Britt Elise Skram (foto: John Meier Hurlen)

Felespelaren Britt Elise Skram jobbar som kulturskulelærar i Vestnes kulturskule, og er også freelance musikar. Ho er medlem i mange ulike grupper, som Spelemannslaget Dåm og Drag, Werner Barth, Vangsgutane og Kystfolket. Som soloutøvar er ho mellom anna tilknytta Romsdalsmuseets barneleikarring som spelemann, og har mange ulike oppdrag gjennom Kultursekken og Møremusikarordninga.

Under konserten på Reknes Ungdomshus 25. februar vil ho mellom anna spele frå si første soloplate «Intakt», som vart gitt ut i 2014. På denne plata er det utelukkande runddansmusikk frå Romsdal som vert presentert, og plata vart nominert til Folkelarmprisen som beste soloplate. I tillegg vil ho spele visetonar og lydarslåttar frå den rikhaldige folkemusikktradisjonen i Møre og Romsdal.

Etter konserten vert det dans til musikk spelt av Britt Elise Skram og Laura Ellestad.

LauraEllestad (60K)
Laura Ellestad (foto: Janne Hoem)

Laura Ellestad er noko så sjeldan som ein prisbelønt kanadisk hardingfelespelar busett i Noreg, og har markert seg som ein av dei fremste utøvarar på instrumentet i landet.

Debutplata «Valdresspel i Amerika» vart utgjeven på ta:lik i 2014, og med både nominasjon til Spellemannsprisen og Folkelarmprisen, samt opprykk til klasse A på Landskappleiken (for øvrig den einaste utanfor Skandinavia som er kvalifisert til A-klassa) er Ellestad ein solospelemann med stor musikalsk tyngd.

Fleire opplysningar i denne pressemeldinga.

Til Bygdaliv 19.1.15, oppdatert 2.3.15


Program for vinteren og våren

Danseøvingane er som før på Reknes ungdomshus, onsdagar kl. 19.30-22.00. Alle dansarar er velkomne i BUL, både øvde og uøvde, norske og internasjonale (instruction in English as needed).

Program, med atterhald om endringar (følg med i Bygdaliv):

14. januarDansar frå Trøndelag
21. januarDansar frå Vestlandet
28. januarRil
4. februarRekkedans
11. februarRekkedans saman med nabolaga
18. februarVinterferie
25. februarKonsert og dans
4. marsDansar frå Austlandet
18. marsDansar frå Sørlandet
25. marsDansar med stil
1. aprilPåskeferie
8. aprilSamdansar til Nordlek i Viborg
12. april kl. 18.00Ekstra Nordlek-øving på Vonheim
15. aprilBygdedans
22. aprilSamdansar til Nordlek i Viborg
29. aprilSamdansar til Nordlek i Viborg
Konsert og dans med John Ole Morken og Lajla Renate Buer Storli
31. mai kl. 18.00Ekstra Nordlek-øving på Vonheim

Saknar du noko her? Notat etter kvar dansekveld er flytta til artikkelen Dansekveldar.

Her er eit utdelingsark med programmet for våren, laga før øvingane starta. Som vanleg vart det nokre endringar.

Leikarringen i Sylte og Malme UL har øving på Vonheim kvar søndag kl 19.30, men ikkje 10., 17. og 24. mai. Om andre leikarringar, sjå Andre lag og miljø.

Oppdatert 24.4.15


Brosjyre for BUL

Brosjyre

Denne brosjyra inneheld vårprogrammet og litt meir. Last ho ned og skriv ho ut til utdeling (tosidig, brett på midten). Eller kontakt (tel. 905 67 621) for å få ein ferdig bunke.

11.1.15